Всъбота, 9 декември, най-известната от всички комети 1P/Halley (Халеевата комета) достига отличителна

...
Всъбота, 9 декември, най-известната от всички комети 1P/Halley (Халеевата комета) достига отличителна
Коментари Харесай

Халеевата комета достига най-отдалечената си точка от Слънцето този уикенд

Всъбота, 9 декември, най-известната от всички комети 1P/Halley   (Халеевата комета) доближава отличителна точка на своето 75-годишно пътешестване през Слънчевата система, достигайки най-отдалечената точка от Слънцето.

Кометата в този момент
Може да се каже, че декември 2023 година съставлява средата сред последното появяване на кометата през 1986 година и идващото 2061 година

Никой не е виждал Халеевата комета, откакто Много огромният телескоп на Европейската южна обсерватория я снима през 2003 година По това време тя беше на разстояние 28 астрономически единици (AU) при големина +28.

The Famous Halley's Comet Reaches Aphelion This Weekend
— ScienceAlert (@ScienceAlert)
Точният миг на Афелион (достигането на най-отдалечената точка от Слънцето) настава в 1:00 универсално време (UT) на 9 декември (20:00 EST в петък вечер на 8-ми). В този миг Халеевата комета ще бъде на почти 5,3 милиарда километра от Слънцето.

Това слага кометата отвън орбитата на Нептун, светейки на +35-та големина в южното съзвездие Хидра, Морската змия. Кометата също ще се движи с най-бавната си скорост, с 0,91 километра в секунда или 2000 благи в час по отношение на Слънцето.

Това слага кометата много отвън обсега на аматьорските или даже огромните професионални телескопи. Към момента на писане на това, НАСА няма оповестени проекти за снимане на Халеевата комета в Афелион благодарение на Хъбъл или JWST. 
Кратка история на Халеевата комета
Халеевата комета сигурно е оставила своя отпечатък в историята. Сър Едмънд Халей за първи път отбелязва периодичността на кометата през 1696 година, свързвайки едно появяване с друго. Халей сполучливо предсказа завръщането на кометата, която в този момент носи неговото име през 1758 година, макар че не доживя да я види.

„ 1P “ в името ѝ обозначава обстоятелството, че Халеевата комета е първата открита периодическа комета. Периодичните комети имат орбита по-къса от 200 години. Към днешна дата са известни 472 периодически комети. Тъй като изследванията на небето натискат все по-надолу скалата на величината, ние откриваме все по-слаби периодически комети и най-вероятно сме разкрили всички „ велики “.

Китайските наблюдения на Халеевата комета датират от 467 година пр.н.е. Появата на кометата през 1066 година била необятно следена по целия свят. Появата ѝ е призната като прокоба, предхождаща гибелта на крал Харолд II в борбата при Хейстингс и възкачването на Уилям Завоевателя на трона.

Famed Halley's comet passes aphelion this weekend
— Pure Science
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР